Praten in je slaap, je hebt het vast wel eens iemand horen doen of misschien ben jij het zelf wel. Het blijft een vreemd fenomeen en daarom eens het bespreken waard.
De een somt een heel boodschappenlijstje op met producten die hij/zij niet moet vergeten, terwijl de ander onverstaanbare kreten uitkraamt. Allemaal hebben we zo onze eigen manier van praten in de slaap. We zullen je maar direct geruststellen: praten in je slaap is over het algemeen niet schadelijk. Op het wakker houden van je partner na dan.
Via: depositphotos.com | erslerMeer over praten in je slaap
Praten in je slaap wordt gezien als een slaapstoornis. De verschillen tussen de manier waarop wordt gepraat zijn enorm groot. De een houdt het bij het mompelen van enkele woorden, terwijl een andere hele gesprekken met zichzelf voert. Zeg je als partner iets terug, reageert deze pratende slaper soms ook nog eens terug. Al dat gepraat is niet gevaarlijk en er is geen sprake van lichamelijk letsel (behalve aan de oren van je partner misschien).
Via: depositphotos.com | tommaso1979Wat is wel een gevolg?
Het grootste gevolg heeft betrekking op een sociale aspect. Meestal zijn de praters zich er niet van bewust dat ze die avond hebben gepraat. De volgende ochtend worden zij geconfronteerd met hetgeen wat er is gezegd. Hier slaat af en toe de schaamte toe. Toch hebben wij goed nieuws: wat er tijdens de slaap wordt gezegd, is niet altijd waar. Het is dan ook niet voor niets dat uitspraken tijdens de slaap niet in een rechtszaak gebruikt kunnen worden.
Via giphy.comDe oorzaak van het gepraat
Over het algemeen hebben mannen vaker last van deze slaapstoornis dan vrouwen. Praat jij ook in je slaap? Dan behoor jij tot de 5 procent van de volwassenen die dit wel eens doen. Bij kinderen ligt dit percentage maar liefst op 50 procent. Dit heeft als reden dat kinderen meer nieuwe indrukken opdoen die in de slaap worden verwerkt. Bij volwassenen kan de oorzaak gekoppeld worden aan zaken als stress, depressie, slaaptekort en alcohol. Ook kan het komen door een bijverschijnsel van andere slaapstoornissen, zoals slaapapneu.
Via: pixabay.com | congerdesign, CCPraten in je slaap oplossen
Zoals eerder gezegd is er geen reden tot paniek als er iemand praat in zijn of haar slaap. Zowel bij kinderen als volwassenen is het een normaal verschijnsel. Als je er echter grotere slaapproblemen door ervaart, kan je naar de huisarts gaan. Je kan dan doorverwezen worden naar een slaapspecialist die vervolgens kijkt naar de oorzaak van al het gepraat. Zijn er verder geen andere klachten? Dan is verdere behandeling niet nodig. Zorg zelf dan voor een gezond slaapritme van 8 uur per dag, verminder het gebruik van je mobiel en hanteer een vast slaapschema.
Tot die tijd zal je partner het dus gewoon moeten doen met oordopjes. Of gezellig terug praten natuurlijk!
Via giphy.comLees ook:
Leuk of handig? Volg ons!
Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: