Praten in je slaap: dit is de reden waarom je het doet

Praten in je slaap, je hebt het vast wel eens iemand horen doen of misschien ben jij het zelf wel. Het blijft een vreemd fenomeen en daarom eens het bespreken waard…

Na het lezen van dit artikel begrijp je ineens een stuk meer over die nachtelijke gesprekken (met jezelf)!

Nachtelijke babbelaar

De een somt een heel boodschappenlijstje op met producten die hij/zij niet moet vergeten, terwijl de ander onverstaanbare kreten uitkraamt. Allemaal hebben we zo onze eigen manier van praten in de slaap.

We zullen je maar direct geruststellen: praten in je slaap is over het algemeen niet schadelijk. Op het wakker houden van je partner na dan…

Via: depositphotos.com | ersler

Meer over praten in je slaap

Praten in je slaap wordt gezien als een slaapstoornis. De verschillen tussen de manier waarop wordt gepraat zijn enorm groot. De een houdt het bij het mompelen van enkele woorden, terwijl een andere hele gesprekken met zichzelf voert. Zeg je als partner iets terug, reageert deze pratende slaper soms ook nog eens terug.

Al dat gepraat is niet gevaarlijk en er is geen sprake van lichamelijk letsel (behalve aan de oren van je partner misschien).

Praten in je slaap wakker
Via: depositphotos.com | tommaso1979

Gevolgen van praten in je slaap

Het grootste gevolg heeft betrekking op een sociale aspect. Meestal zijn de praters zich er niet van bewust dat ze die avond hebben gepraat. De volgende ochtend worden zij geconfronteerd met hetgeen wat er is gezegd.

Hier slaat af en toe de schaamte toe.

Toch hebben wij goed nieuws: wat er tijdens de slaap wordt gezegd, is niet altijd waar. Het is dan ook niet voor niets dat uitspraken tijdens de slaap niet in een rechtszaak gebruikt kunnen worden.

man baard duim
Via: pixabay.com | 2649771, CC

Kinderen vaker dan volwassenen

Over het algemeen hebben mannen vaker last van deze slaapstoornis dan vrouwen. Praat jij ook in je slaap? Dan behoor jij tot de 5 procent van de volwassenen die dit wel eens doen.

Bij kinderen ligt dit percentage maar liefst op 50 procent. Dit heeft als reden dat kinderen meer nieuwe indrukken opdoen die in de slaap worden verwerkt.

Kind slaap bed beer
Via: depositphotos.com | Switch-84

De oorzaak van het gepraat

Bij volwassenen kan de oorzaak gekoppeld worden aan zaken als stress, depressie, slaaptekort en alcohol. Ook kan het komen door een bijverschijnsel van andere slaapstoornissen, zoals slaapapneu.

Wekker klok opstaan dromen slapen
Via: pixabay.com | congerdesign, CC

Praten in je slaap oplossen

Zoals eerder gezegd is er geen reden tot paniek als er iemand praat in zijn of haar slaap. Zowel bij kinderen als volwassenen is het een normaal verschijnsel.

Als je er echter grotere slaapproblemen door ervaart, kan je naar de huisarts gaan. Je kan dan doorverwezen worden naar een slaapspecialist die vervolgens kijkt naar de oorzaak van al het gepraat.

Zorgverzekering arts dokter geld besparen
Via: depositphotos.com | IgorTishenko

Gezond slaapritme

Zijn er verder geen andere klachten? Dan is verdere behandeling niet nodig. Zorg zelf dan voor een gezond slaapritme van 8 uur per dag, verminder het gebruik van je mobiel en hanteer een vast slaapschema. Tot die tijd zal je partner het dus gewoon moeten doen met oordopjes.

Of gezellig terug praten natuurlijk!

Via: pixabay.com | Sasin Tipchai, CC

Praat jij in je slaap?

Vertel, heb jij weleens onzin uitgekraamd in je slaap? Of ben jij ’s nachts muisstil? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...